VERTICAL HOUSE & GARDEN | Ryue Nishizawa, Tokyo, 2006 - 2011










Compared to the "public" aspect of the Shibaura Building by Kazuyo Sejima, the private residences by Ryue Nishizawa and Sou Fujimoto presented here pertain to opposite spheres of the urban context. The first is the four-storey home that Ryue Nishizawa designed on a tiny urban lot in response to his "business-partner" clients' desire to live in the city centre, close to the places where they conduct their business in the world of writing and publishing. 

Wedged between two tall buildings and invisible from the main road, the narrow Nishizawa building insists on maintaining its confidentiality via an array of plants and flower vases that screens it from the gaze of passers-by. It might easily be mistaken for some sort of mysterious vertical garden. 

With no true facade, all that emerges in the anonymous front are the from bottom to top: the living room and kitchen on the ground floor, followed by the first bedroom on the floor above, moving on to a bathroom, then to a second bedroom, and finally to the roof-terrace, where a tiny room is located, used either as a guest room or extra storage. No interior walls divide the surface area into "rooms". Only full-height windows and curtains form the separation between the interior and the amenities placed in the exterior: a bathroom and laundry room, along with benches and planters functioning as parapets. Other inventions on these curious terraces include design features such as an oval-shaped "meeting room" created by enclosing a table with a curtain. The feeling of living in a hanging garden is emphasised by a thin layer of soil spread out on the floor of the upper room and by the continuous transition between inside and out, reminiscent of living in the Moriyama House. 

However, here, to pass from one "moment" to another, it is necessary to use the stairs, which run the entire height of the building passing through clean, precise and unfinished holes formed in concrete slabs. The steel stairs, painted white, set themselves apart from the rest of the structure, reminding you of the effort required to overcome the threshold of each level change.

Sources: designboom and domusweb.it

Comentários